Veckans kung...

Gustav Vasa är först ut i denna (förhoppningsvis) följetong om kungar som min kusin så länge tjatat om!

Gustav Vasa föddes troligen den 12 maj 1496 på Rydboholms gård eller på Lindholmens gård i Vallentuna, Uppland. Det är lite samma som med Jävern, ingen vet egentligen hur det gick till.
Vasa var den som bland annat införde arvsmonarki i Sverige. Han valdes till kung den 6 juni 1523, som vi idag firar som Sveriges nationaldag. Han regerade mellan år 1523 till 1560.


Gustav Vasa var minsann en riktig motståndskämpe. Efter en massa bråk och tjafs med den dåvarande regenten i Sverige, Kristian den andre ( även kallad Kristian tyrann). Orkar inte riktigt sätta mig in i vad de egentligen bråkade om men förmodligen var det något om vem som skulle ha makten i Sverige.
Men i alla fall så flydde Gustav Vasa till Räfsnäs. I mitten av november, nåddes Gustav Vasa på Räfsnäs med nyheten om Stockholms blodbad. Hans far, två av hans morbröder och flera andra släktingar hade avrättats; tre av hans systrar, hans mor och hans mormor hade kastats i fängelse i Köpenhamn. Alla hans gods och gårdar hade dragits in. Danskarna sökte honom i hela landet. Kritisk period i hans liv kan tyckas.


Men Vasa blev inte skrämd inte istället passade han på att åka det som i dag kallas Vasaloppet på skidor och inledde därefter ett uppror mot Kristian tyrann. Sen bråkade han lite till och lite till och lite till.
Det tog alltså ganska lång tid innan man kunde föklara Vasa som kung.
Rättare sagt var det inte förrän den  17 juni 1523 som Gustav Vasa intog Stockholm och avslutade hela upproret som kung.


Gustav Vasa var under sin livstid.en riktig hejare på att gifta sig och skaffa barn.
Inte mindre än 11 barn fick han med tre olika fruar. Dock blev hans sista äktenskap med Katarina Stenbock barnlöst. Av Vasas elva barn blev nio vuxna.
Gustav Vasa var en bra talare, dock inte så speciellt lärd men värderade och såg till att ge sina söner god utbildning.


Beskrivningarna av Gustav Vasa har varierat genom tiderna. På 1800-talet togs Gustav Vasa som symbol för Sveriges enande och sågs som en stor nationalhjälte, och det var under denna nationalistiska tid som man bestämde sig för att hålla Vasaloppet i början av 1920-talet.
Efter andra världskriget ändrades synen på Gustav Vasa och blev istället mer till hans nackdel. Historieskrivare som Vilhelm Moberg  menade att kungen var en urusel regent som ensam försåg sig med makt och rikedomar


Det finns jättemycket mer att berätta om denna otroligt intressanta period i Sveriges historia.
Gustav Vasa var ju med under reformationen i Sverige och massa annat kul men jag vill inte bli långrandig och tappa läsare så ni får leta reda på mer fakta själv.
Nästa vecka har jag nya spännande fakta om en ny kung, håll ut tills dess.


Kommentarer
Postat av: Jess

Blir det förhör???

Jag tyckte det var för mycket text så jag har inte läst allt....

Sen åt min hund upp resten....

2009-09-07 @ 21:26:20
URL: http://stallhammarlunda.blogg.se/
Postat av: emm

Självklart kommer det läxförhör lite längre fram.

Men ní kan vara lugna för det blir enkla frågor, typ 1, X, 2 frågor. Det ska vara roligt att lära :)

2009-09-08 @ 11:01:29
Postat av: Johnny

För att vara en text om jävrar så tyckte jag att det var lite väl mycket snack om nån kung...

2009-09-08 @ 22:57:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0